27 aprilie 2009

Cărbunele vegetal, un remediu simplu

"Unul dintre cele mai binefăcătoare remedii este cărbunele vegetal, pulverizat şi introdus într-un săculeţ şi folosit în fomentaţii. Este un remediu cu rezultate dintre cele mai bune. Şi mai bine este dacă se umezeşte cu ceai de plante. L-am recomandat în cazuri grave, în care bolnavii aveau dureri mari şi despre care medicii îmi destăinuiau că aceştia nu mai aveau mult de trăit. Am dat sugestia să se folosească acest cărbune vegetal; pacientul s-a liniştit, a putut dormi; apoi a urmat, ca rezultat, momentul critic şi după aceea, însănătoşirea ca rezultat final. Pentru contuzii ale mâinilor, însoţite de inflamaţii, am prescris acest remediu simplu cu rezultate depline. Toxinele adunate datorită infecţiei au dispărut, durerea a fost îndepărtată şi vindecarea progresa rapid. Cea mai gravă inflamaţie a ochilor este alinată cu ajutorul unei cataplasme cu cărbune vegetal - pus într-un săculeţ şi umezit cu apă, caldă sau rece, după cum se cere în cazul respectiv."
E.G. White, Manuscris 162, 1897

Datorită proprietăţilor sale absorbante cu totul deosebite, cărbunele vegetal a fost introdus în ultimele două secole ca un remediu excelent pentru numeroase boli, atât de diferite una de alta, cum ar fi intoxicaţia cu plumb, arsurile, alcoolismul, septicemia, acneea, holera şi dizenteria, precum şi numeroase tipuri de otrăviri. Cărbunele vegetal se obţine prin distilarea distructivă a lemnului. Apoi acesta este activat la temperaturi înalte ori este tratat cu acizi minerali puternici. Lemnul parţial ars este adesea numit cărbune vegetal şi are efecte terapeutice, dar cele mai bune rezultate se obţin cu ajutorul cărbunelui vegetal activat.
Caracteristicile absorbante ale cărbunelui vegetal au fost pentru prima dată explicate, ca fiind o proprietate fizică, în 1793, de către Karl Hagan. Chimistul francez Bertrand a dus la bun sfârşit primele studii sistematice asupra cărbunelui vegetal, iar în 1813 şi-a dovedit punctul de vedere înghiţind 5 grame de trioxid de arsenic, amestecat cu cărbune vegetal, fără a urma efecte nocive. În 1930, un farmacist pe nume Touery a realizat o ispravă asemănătoare, înghiţind 1 gram de stricnină (ceea ce înseamnă de 10 ori doza mortală) amestecat cu 15 grame de cărbune vegetal pisat fin, în faţa Academiei de Medicină. El a supravieţuit, nu au fost efecte nocive. În 1857, Bird îl recomanda ca absorbant pentru gazele ce rezultă din indigestie. În 1964, Riese şi Damrau au obţinut succes în tratarea aerofagiei, a diareei nervoase şi a scaunelor urât mirositoare, cu ajutorul cărbunelui vegetal. Un pacient, care avusese timp de mai mulţi ani până la 20 de scaune pe zi, a avut o completă încetare a diareei şi a sângerării. Yatzidis a arătat că 20-50 grame de cărbune vegetal activat luat zilnic a ajutat bolnavilor ureici cu miros urât în gură, anorexie, greaţă şi vărsături. Până la 20 luni de tratament nu au produs efecte secundare.
La spitalul Our Lady of Lourdes din Caden, New-Jersey, sugarilor cu bilirubină serică (pigment biliar) peste o anumită valoare li se dă cărbune vegetal după o reţetă proprie, la interval de trei ore. În acest fel, transfuziile prin care sângele copilului este înlocuit cu alt sânge au fost reduse cu 90%.
Prin anii 1930, Nahmmacher a susţinut că secreţiile din nări, microbii şi toxinele sunt absorbite de cărbunele vegetal. Nu numai atât, ci chiar preia toxinele microbiene din sânge. Când uterul este infectat, prin introducerea de cărbune vegetal se absorb microbii şi toxinele. Nahmmacher a introdus "creioane" de cărbune vegetal cu mărimea de 5 cm lungime şi 5 mm grosime în cazuri de avort infectat, piometrită, endometrită puerperală sau în cazuri de cezariană, după ruperea membranelor. Şi alţii au fost de acord cu metoda sa. H. Nahmmacher, The Teory and Practice of Intra-uterine Charcoal Treatement in Gynecology and Midwifery (Torie şi practică în tratamentul intrauterin cu cărbune vegetal, în obstretică şi ginecologie), Surg. Gynec. Obstretics 96: 155-165, 1930 (Chirurgie în obstretică şi ginecologie). De asemenea, Nahmmacher a descoperit că în aproape toate cazurile însoţite de febră, aceasta a revenit la normal în timp de 24 de ore, fără recăderi. Starea generală s-a îmbunătăţit şi imediat au încetat scurgerile urât mirositoare.
Mulţi au recomandat cărbunele vegetal în tratamentul rănilor. Pentru răni se pot utiliza bandaje (pansamente) făcute din bumbac impregnat cu cărbune vegetal. Cărbunele vegetal acţionează atât ca dezinfectant cât şi ca dezodorizant. Farmacopeea S.U.A. notează că mulţi chirurgi au folosit pansamente cu cărbune vegetal în răni ce supurau şi ca absorbant pentru mirosurile degajate de rănile cangrenoase.
(Anonymous, "Paris Letter, Charcoal Cotton in the Dressing of Wounds", Jama 64: 1671, 1915/ Scrisoare din Paris, Pansamentul de bumbac impregnat cu cărbune vegetal în tratamentul rănilor).
Alte cazuri tratate cu cărbune vegetal au fost eczemele şi cancerul. Sticker a arătat în 1909 că rapida extindere a celulelor în cazuri de sarcom la câini a fost complet oprită prin aplicarea de cărbune vegetal. În 1937, Papantonakis a obţinut un tratament plin de succes, simplu şi rapid, în Leishamaniasis (o inflamaţie a dermului) prin bandajarea leziunilor cu mixtură de 10% cărbune vegetal.
În 1968, Rosenvold a relatat că a utilizat cataplasme cu cărbune vegetal; în tratamentul feţei, pleoapei şi urechii, adesea în cazuri când remediile uzuale erau contraindicate datorită alergiei la medicamente. Pentru otita externă, el a utilizat o suspensie de cărbune vegetal; în glicerină, care urma să fie aşezată sub formă de cataplasmă în canalul urechii, pe timpul nopţii. Dacă regiunea infectată se află la mâini sau la picioare, atunci cărbunele vegetal va fi aplicat pe o pânză subţire sau mai bine într-un săculeţ de pânză acoperit cu o bucată de plastic, astfel încât să se poată reţine umezeala. Dacă infecţia se află la faţă, Rosenvold proceda astfel: lua o bucată subţire de pânză de bumbac, punea în mijloc câteva tablete de cărbune vegetal (sau cărbune vegetal pudră) şi împăturea cârpa spre mijloc, astfel ca în dreptul pielii lezate ea să fie într-un singur strat. După aceea compresa este înmuiată în apă fierbinte pentru a se umezi cărbunele vegetal şi este stoarsă doar cât să nu picure. Se aşează pe regiunea infectată şi acest proces se repetă când compresa se răceşte. Tratamentul durează 10-15 minute şi poate fi repetat în timpul zilei.


Moduri de utilizare şi indicaţii
ale cărbunelui vegetal


Cataplasma cu cărbune vegetal

Definiţie
Un amestec de cărbune vegetal cu apă, de consistenţă moale, de obicei încălzită şi întinsă pe o pânză şi aplicată pe regiuni dureroase, inflamate ale corpului.

Efecte fiziologice
Efectul absorbant al cărbunelui vegetal se datorează suprafeţei întinse a fiecărei granule în parte, cu fisurile şi porii acestora. Otrăvuri, gaze, substanţe chimice pot fi absorbite. Cărbunele vegetal poate absorbi de multe ori echivalente în greutatea sa din aceste substanţe.

Indicaţii
1. Pentru a reduce inflamaţia - înţepături de insecte, mastită, celulită, flebită, faringită, hepatită, gastrită, . colită, ulcer gastric.
2. Pentru a absorbi toxinele (substanţe dăunătoare corpului).
A. Infecţii interne sau externe:
A. Anumite tipuri de boli ale pielii
B. Infecţii ale ochilor
C. Eczemă
D. Otrăvire cu iederă
E. Infecţii cu stafilococ
F. Tăieturi sau zgârieturi care s-au infectat
G. Herpes
B. Substanţe chimice.
3. În suferinţe gastro-intestinale (poate fi folosit în uz extern sau intern), cum ar fi diareea sau balonarea.

Echipamentul necesar
1. Pudră de cărbune vegetal, 1 lingură sau mai mult.
2. Apă caldă, 1 cană.
3. Un vas adânc şi o lingură (dimensiunile depind de mărimea cataplasmei ce urmează a se face).
4. Seminţe de in (3 linguri) sau 2 linguri de amidon de porumb.
5. O bucată de pânză de bumbac curată sau un şervet de hârtie.
6. O bucată de pansament.
7. Plastic.
8. Ace cu gămălie sau panglică.
Procedeul
1. Pregătirea pentru tratament:
A) A echipamentului necesar
B) A camerei - să fie încălzită şi lipsită de curent
2. Tratamentul:
A. Se fierbe apa cu seminţele de in 2-3 minute.
B. Se dă la o parte de pe foc şi se adaugă cărbunele vegetal.
C. C. Se aplică pasta de cărbune vegetal pe pânza deasă de bumbac, repede pentru a nu se răci. Se . întinde după dimensiunea dorită. Se împătureşte.
D. Se aşează pe regiunea care trebuie tratată. Atenţie ca pe piele să fie partea
E. de pânză într-un singur strat.
F. Se acoperă cu plastic.
G. Se înveleşte în bucata de pansament, se prinde cu ace cu gămălie sau se fixează cu panglică pe locul dorit. Se lasă pe timpul nopţii.
3 Completare la tratament:
A. Se îndepărtează cataplasma, atenţie să nu cadă bucăţele de cărbune vegetal pe jos.
B. La nevoie se repetă cu o cataplasmă proaspătă.

Metode de folosire a cărbunelui vegetal în cazuri de urgenţă

Otrăvuri înghiţite
Se dă victimei să înghită un amestec de două linguri de cărbune vegetal cu un pahar de apă rece. După 3-5 minute se provoacă vomă (prin ceai de ciuboţica cucului, muşeţel într-o concentraţie mare sau apă cu multă sare), în afară de cazurile când otrava înghiţită a fost acid, bază, gaz lampant şi orice altceva ce ar produce convulsii, spasme, apoi se repetă acelaşi procedeu - înghiţirea de cărbune vegetal şi provocarea vomei - de trei ori. Apoi se administrează o nouă doză de cărbune vegetal şi se lasă să ajungă în intestine pentru a absorbi eventuala otravă care ar fi părăsit stomacul. Acest procedeu s-a dovedit a fi tot atât de eficient şi poate chiar mai mult decât utilizatul "antidot universal" care conţine de asemenea cărbune vegetal.

Diaree
Se dau bolnavului două linguri de cărbune vegetal într-un pahar cu apă rece la fiecare 4-8 ore, până ce diareea este ţinută sub control. Asiguraţi-vă şi de ajutorul medicului atunci când diareea nu cedează imediat, în special atunci când bolnavul este un copil sugar.
Pentru diaree mai severă la adulţi sau la copii mici, se pune un sfert de lingură pudră de cărbune vegetal în aprox. 2 litri de apă, se agită şi apoi se lasă acest amestec până ce se depune cărbunele. Se scurge partea limpede a lichidului. Se bea din acesta. Se foloseşte un biberon. În mod deosebit, sugarii beneficiază de această metodă.
De asemenea, se poate administra cărbune vegetal integral atunci când sugarul a băut doar o cantitate mică din acest amestec. O tabletă dizolvată în suficientă apă pentru a putea trece prin tetina biberonului. Se dă cât primeşte copilul în primele 12 ore (din această cantitate obţinută dintr-o tabletă). A nu se depăşi limita de 12 ore.

Folosirea practică a cărbunelui vegetal

Răni:
"Când am căzut, m-am lovit sub ochi... După aceea am avut necazuri mari cu tot capul. Obrazul îmi era umflat şi îl simţeam dureros. Ellen White se afla atunci lângă mine şi a pisat cărbune vegetal. Cu această pulbere de cărbune vegetal amestecată cu apă fierbinte mi-am tratat faţa timp de câteva ore, până când a dispărut inflamaţia şi durerea. Aceasta este una dintre cele mai eficiente metode de vindecare şi pentru stomac - în orice afecţiune, de exemplu malarie - consumându-se ca atare sau amestecat cu apă fierbinte." E.G. White, Scrisoarea 119, 1896.
"... Un genunchi umflat. Băiatul căzuse pe o piatră, genunchiul său era serios rănit şi foarte umflat. L-au văzut mai mulţi doctori, dar nu l-au putut ajuta prea mult, aşa că de-acum mergea cu cârja.
Sara a preluat acest caz, ocupându-se de el în casa noastră, dându-i îngrijirile necesare, de două ori pe zi. Tratamentul necesita cam o oră pe zi. Era o problemă foarte serioasă, astfel că timp de câteva săptămâni i s-a acordat cel mai minuţios tratament, constând în aplicaţii fierbinţi şi reci, însoţite de cataplasme cu cărbune vegetal pulverizat, umezit în apă fierbinte. Era un băiat deosebit, foarte inteligent şi accidentul său îi afectase mult părinţii; dar umflătura dispăruse de-acum, iar el era sănătos, un copil la care ai fi dorit să tot priveşti. L-am avut las masă şi am fost răsplătiţi văzându-l însănătoşit. Suntem mulţumitori lui Dumnezeu pentru acest lucru." E.G. White, Scrisoarea 72, 1898.

Cărbunele vegetal pulverizat: folosit ca băutură şi cataplasmă.
"Simt că folosirea gheţii constituie o greşeală. Lumina care mi-a fost arătată cu privire la câteva cazuri critice mi-a fost reprezentată sub forma unui copil bolnav de care îngrijeam şi în fiecare caz instrucţiunile care îmi erau date sunau astfel: Nu pune gheaţă la cap, ci apă rece, foloseşte fomentaţii fierbinţi pe intestine, stomac şi ficat. Acestea vor linişti febra mult mai mult decât aplicaţia rece şi mai repede. După aplicarea de compresă rece, febra creşte în loc să scadă. Aceste instrucţiuni îmi erau mereu repetate. În unele cazuri aplicaţiile cu gheaţă pot fi îndreptăţite, dar în majoritatea cazurilor acestea nu sunt recomandabile. Dacă pacientul are ceva vitalitate, sistemul său circulator va trimite sângele acolo unde este aplicaţia rece, dar, foarte adesea, organismul nu are putere să răspundă acestei cerinţe... Folosiţi apă fierbinte; în nouă cazuri din zece aceasta este mai binefăcătoare decât gheaţa..."
"Ţi-am trimis la data aceea pudră de cărbune vegetal. Dă-i să bea apa, după ce a stat un timp şi a extras ce este valoros din acesta. Trebuie să fie rece când se foloseşte. Când se utilizează pentru intestine, cărbunele vegetal trebuie pus într-un săculeţ, cusut, înmuiat în apă fierbinte. Acest procedeu se va folosi de mai multe ori. E bine să avem două săculeţe, folosim unul şi apoi îl schimbăm cu celălalt." E.G. White, Scrisoarea 112, 1897.

Pentru tratamentul afecţiunilor ochilor
"Medicii au făcut atâtea experienţe şi, procedând astfel, nu numai că au slăbit pentru totdeauna puterea acestor delicate organe, ci lezarea rezultată s-a extins asupra creierului prin nervii ce fac legătura între ochi şi creier. Am refuzat orice metodă în afară de apa fierbinte cu puţină sare sau cărbune vegetal pudră, pus într-un săculeţ şi înmuiat în apă fierbinte sau rece, după cum e cazul. Să nu ajungă nimic din amestec în ochi. Folosiţi doar aplicaţii slabe." E.G. White, Scrisoarea 37, 1898.

Cărbunele vegetal în loc de medicamente
"Doamna Harlowe nu avea nici un medicament, ci doar cărbune vegetal umezit cu apă. Ea obişnuieşte să bea din apa aceasta şi se simte bine, excelent, nu consumă carne ori unt, ceai sau cafea." E.G. White, Scrisoarea 84, 1898.

Cărbunele vegetal pentru stomac
"Aş sfătui ca doar ocazional să fie folosită compresa cu cărbune vegetal. Dacă vei bea apă de cărbune vegetal nu îţi va face nici un rău. Cărbunele vegetal în sine s-ar putea să fie puţin iritant pentru un stomac sensibil, cum înclin să cred că este al tău. Foloseşte-ţi propria judecată şi încrede-te în Dumnezeu în timp ce lucrezi... Nu mânca zarzavaturi, ci ocupă-te să ai cea mai bună pâine de casă şi fructe. Nici nu gusta din pâinea care e îndulcită..." E.G. White, Scrisoarea 92, 1898.
"... cărbunele vegetal este un bun remediu. Pentru anumite forme de indigestie, este mai eficient decât medicamentele. Puţin ulei de măsline în care a fost introdusă pudră de cărbune şi s-a amestecat bine duce la curăţire şi vindecare. Îl socotesc un remediu excelent..." E.G. White, Scrisoarea 100, 1903.

Cărbunele vegetal în probleme respiratorii
"Aceste accese în respiraţie trebuie tratate. Se ia cărbune vegetal pudră, se introduce în apă şi se bea din aceasta. Să nu se mănânce zarzavaturi. Se pot consuma fructe şi multă pâine, bine coaptă. Faceţi exerciţii uşoare, iar noaptea puneţi o compresă cu cărbune vegetal pe ficat şi abdomen." E.G. White, Scrisoarea 115, 1898.

Cărbunele vegetal util în înţepături de insecte, şerpi
"... o umflătură dureroasă la genunchi, provenită probabil de la o înţepătură veninoasă de insectă. Un amestec de cărbune vegetal cu seminţe de in a fost aşezat pe umflătură şi această cataplasmă a produs alinare de îndată." E.G. White, Manuscris 68, 1898.
"Luaţi cărbune vegetal pisat, umeziţi-l şi folosiţi-l drept cataplasmă. Cărbunele vegetal posedă o putere minunată de a extrage otrava din regiune." E.G. White, Scrisoarea 326, 1906.
"Am recomandat acelaşi tratament şi pentru alţii care sufereau dureri mari şi acest lucru a adus alinare şi a fost chiar un mijloc de a salva viaţa. Mama mea mi-a spus că muşcăturile de şerpi şi reptile, înţepăturile de insecte pot fi făcute nevătămătoare prin folosirea de cataplasme cu cărbune vegetal." E.G. White, Scrisoarea 90, 1908.

Distruge şi îndepărtează otrava
"Nu am timp să relatez tratamentele minunate pe care le-am folosit, nu cu medicamente ci prin aplicarea de apă. Noi folosim din plin cărbune vegetal, în cataplasme. Aceasta distruge inflamaţia şi îndepărtează otrava. Îi învăţăm pe cei neştiutori să devină inteligenţi şi să o ducă bine." E.G. White, Scrisoarea 74, 1889.

Cărbunele vegetal ca agent vindecător
"Pudră de cărbune vegetal... folosit la nevoie. Aceasta se amestecă cu ulei de măsline. Astfel poate fi luat mai uşor decât dacă este amestecat cu apă. Cred că vei obţine rezultate bune dacă vei folosi o compresă pe care ai pus cărbune vegetal pudră umezit cu apă, pusă într-un săculeţ şi aşezată pe regiunea afectată. Când soţul meu a fost bolnav, am recurs la multe remedii şi cunosc valoarea cărbunelui vegetal ca agent vindecător. Am acţionat cu vădit succes pentru soţul meu atunci când viaţa sa a fost în mare primejdie..." E.G. White, Scrisoarea 75, 1904.

Cărbunele vegetal folosit în cataplasme
"Odată a venit la mine un medic foarte mâhnit. Fusese chemat să consulte o doamnă tânără bolnavă. Făcuse febră pentru că dormise afară în cort, pe pământ, şi a fost dusă în clădirea şcolii noastre de lângă Melbourne, Australia. Îi era tot mai rău şi exista teama că va muri. Medicul... a venit la mine şi mi-a spus: Sora White, ai vreo lumină pentru mine în acest caz? Dacă suferinţa nu îi poate fi alinată, sora noastră nu va mai trăi decât câteva ore. I-am răspuns: "Trimite pe cineva la prăvălia fierarului, să ia nişte pudră de cărbune vegetal; fă o cataplasmă din aceasta şi întinde-i-o pe stomac şi în jurul acestuia". Doctorul s-a grăbit şi mi-a urmat sfatul. Curând s-a întors spunând: "Ea s-a liniştit în mai puţin de jumătate de oră după aplicarea cataplasmei. Acum doarme pentru prima dată după câteva zile"."


REŢETE:
1. Apă mâloasă
O lingură de cărbune vegetal pudră amestecat cu 4 căni de apă. Se lasă să se depună. Se scurge apa limpede de deasupra (apa mâloasă). Se poate bea liber.

2. Cărbune vegetal şi seminţe de in
3 linguri seminţe de in (pisate într-o râşniţă), 1 lingură de cărbune vegetal, 1 cană de apă. Se amestecă şi se dă într-un clocot pentru a se îngroşa. Se foloseşte drept cataplasmă.

3. Cărbune vegetal şi ceai de plante
Se ia o mână de frunze de plante de ceai şi se amestecă cu 1/4 până la 1/2 cană de apă. Frunzele să fie tocate nu prea mărunt. Acest amestec se toarnă într-o cană în care se află o lingură de cărbune vegetal. Se amestecă şi se foloseşte drept cataplasmă.